İYİ Parti 31 Mart seçimlerinde Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Ayrıntısına birazdan gireceğim ama önce o konuyla da teğet bağlantılı olarak Kürt seçmen üzerinden oynanan “faullü siyaset” konusu üzerinde durmak istiyorum.
Kürt seçmen üzerinden faullü siyasetin son örneğini CHP’nin Afyon Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın, seçildiği takdirde belediye kapılarının DEM Parti dışında herkese açık olacağını söylemesi ardından yaşananlarda gördük. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den de önce Köksal’ın sözlerini “İstemiyorsa başka partiye” keskinliğiyle reddetti. (Kimilerine göre CHP’nin fiili liderliğini de ilan etti.)
Nitekim Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hemen “Kapımız açık” davetinde bulundu. Köksal’ın arkasındaki güç olduğu iddia edilen Kemal Kılıçdaroğlu ise T24’te Murat Sabuncu’ya bunun “alçak bir iftira” olduğunu söyledi. Hiçbir partiyi ötekileştirmediğini kendi Genel Başkanlığında kanıtlamıştı. (Kılıçdaroğlu’nun aynı mülakatta “Ben CHP’nin tüm belediye başkanlarının başarısını isterim, bu benim en büyük dileğim” demesi İmamoğlu’nu da içeriyordur her halde.)
AK Parti de faullü oynuyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti ve Cumhur müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli her fırsatta CHP ile DEM bağı kuruyor, DEM’i PKK ile bir tutarak algı yönlendirmesi yapıyorlar.
Oysa AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin NTV yayınında Meral Danış Beştaş’ı kastederek “DEM Parti en güçlü figürlerinden birisini aday yaptı. Yüzde 8’lik oy potansiyeli var. Üstüne koymasını umuyoruz” dedi.
Bu da faullü oyun örneğidir. Böylelikle AK Parti’nin DEM’in güçlenmesinin Kürt seçmenin İmamoğlu’na yönelmesini engelleyeceği umudunu taşıdığı da görüldü.
Geçenlerde İmamoğlu’nun İstanbul’da Kürtçeden başka lisan bilmeyen insanlar gerçeğini hatırlatması, propaganda söylemine “7-8 milyon insanı terörist mi sayacaksınız” demesi de dikkat çekiciydi. İstanbul, dünyada en çok Kürt nüfusun yaşadığı şehirdir.
Hatırlayalım, özellikle 23 Haziran 2019’daki İstanbul seçim tekrarında Kürt seçmenin İmamoğlu’na yönelmesinde AK Parti’nin MHP’yle ittifakı etkili olmuştu.
İYİ Parti ve evdeki bulgur
2023 seçimi sonrası izlediği siyasetle Kürt seçmenden pek oy beklemediği anlaşılan partiler arasına İYİ Parti de katıldı.
İYİ Parti’ninki Kürt seçmen üzerinden faullü siyaset sayılmaz, o açıdan bir ikiyüzlülük sergilemiyor, açıkça saf belirliyorlar.
Ancak İYİ Parti’yi 31 Mart yerel seçimlerinde bekleyen bir kötü sürpriz, belediye meclislerine üye verememek olabilir. İYİ Parti Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir.
2972 sayılı Mahalli İdareler Seçim Kanunu’nun 23’üncü Maddesine göre, belediye meclislerindeki asıl üye sayısının hesaplanmasında siyasi partiler ve bağımsız adayların o seçim bölgesinde en az yüzde 10 oy alması ölçüsü getirilmiş. Bu durumda o seçim bölgesinde yüzde 10 almayan partilerin belediye meclislerine üye vermesi mümkün görünmüyor.
Daha önceki seçimde örneğin İstanbul’da CHP listesinden gösterildikleri için İYİ Partililer Büyükşehir ve ilçelerde belediye meclislerinde yer alabilmişti. Dolayısıyla İYİ Partililerin belediye meclislerinde yer alması o seçim bölgesinde yüzde 10’u geçmelerine bağlı görünüyor.